Jeluak normal atau tidak?

Hi mommies, nak minta pendapat uols. Jeluak ni normal ke sebab saya rasa agak berketul dan pekat. Anak saya baru nk msuk 2 bulan bf dan mix susu formula susu frisolac. Dah lebih 2 minggu pakai susu frisolac ni sebelum ni xde lah jeluak mcm ni. Baru harini nampak pelik sikit. Macam mana nak tahu anak tak sesuai dengan susu formula yg diminum? Najis semua ok warna kekuningan & hari2 membuang je. Perut pun xkembung. Minta pendapat mommies yer. Terima kasih💕#firstbaby #firstmom #pleasehelp

Jeluak normal atau tidak?
2 Balas

Pekat sgt ni, xpasti la sebab baby x serasi ke apa mcm ni. Biasanya yg sy pantau baby saya, kalau baby x serasi dgn susu formula akan naik ruam bnyk dekat muka dan badan. Ruam yg naik ni tebal sgt kesian nmpk kemerah merahan dekat muka. kedua baby saya akan kerap menangis jika nak meneran, bila berak x jg keras najis tu cuma mgkn rasa kurang selesa skit di perut apabila nak berak.

ouh betul juga saya ada baca kalau naik ruam tu boleh jadi alergi pada susu formula yang anak minum tu. tak pasti sebab apa jeluak jadi mcm ni. btw terima kasih sis sudi share. saya cuba pantau dulu lah 2 3 hari lagi macam mana