NT scan / Detailed Scan

Hi mommies, nak minta advised utk buat 2 scan ni. Ada yang kata tak perlu NT scan, better buat detailed scan terus sbb lagi menyeluruh. NT scan hanya utk mommies yang ada risiko saja. Please help! #firstmom

2 Balas

Saya check up pregnant kat klinik swasta, time 12 weeks mmg doc suruh buat NT scan tu. Penting untuk ukur tengkuk baby nak pastikan sama ada syndrome down ataupun tidak. Kiraan dia tak boleh lebih 0.3 cm tak silap saya. Dia tak boleh terlalu jarak ukuran tu takut ada bengkak. Bengkak tu yg kena risau. Bagi saya, penting sis supaya kita aware kan & tahu perkembangan baby. Macam details scan dulu saya buat pun sangat penting sebab menyeluruh. Check kandungan darah merah & putih baby sama ada cukup atau tidak. Tulang kaki tangan semua tu😊 Apapun semoga dimudahkan urusan sis🫰🏻

Bagi saya kalau untuk puas kan hati dan tak nak pikir balik2 psal keadaan baby bagus puan buat jer. kalau husband or puan ada family history yg buat puan risau better buat jer.