First Time Pregnant

Hello mommies lain! Baru-baru ni saya ada buat test dia kali guna Dip n Tell, and turned out +ve 😭 It was my first time, boleh tak ada anyone boleh bagitau yg waktu bila disarankan untuk pergi klinik? Kalau ikutkan apps ni, saya dah minggu kelima. Help me ☹️#ingintahu #bantujawab

8 Balas

sis better pergi 8 week...7 week something pon dh bole pergi...klau pergi 5 week bole tp nnti mmbzir skitla..sbb doc akn suruh dtg lg wktu 8 week...tp klau sis nk pergi 5 week...doc cume scan untk confirmkn kedudukn kntung smada dlm rahim atau luar rahim...

3w ago

yup, skrg ni dah cpt penat klau buat apa apa krja haha

untuk kali pertamam boleh p klinik umtuk scan bagi confirm, tapi selalunya klinik akan minta datang lagi selepas dua minggu untuk tengok ada degupan jantang baby. now u kene makan folic acid jangan skip okay

3w ago

amin. wahhh january baby, saya pun kalau ikut app due date kmungkinan 24 jan 😁 tapi takpe, saya jmpa dr dlu hehe. semoga dipermudahkan urusan awak 🌸

boleh klu nk gi scan tp slalunye 5 weeks xnmpk klu scan wat tvs yes boleh nmpk..sy suggest tggu 6 weeks ke atas..take care sis jgn lupe mkn folic acid bykkn rest jgn lasak2 awal2 ni kandungan fragile😊

3w ago

ok ok, saya akn ke klinik 7 weeks ke atas inshallah 😊 thank you awak 🥰

sis jangan skip makan acid folid ya.. klau sy haritu kandungan dah 6 minggu tapi scan tak nampak lagii.. kalau sis ada spotting gi je cek klinik teruss..

3w ago

oh yeke? sama la kita, klau mcm tu 😁 ingatkan nanti dr nak marah ke apa sbb baru mkn 😅

Depends on your KK ( if plan to buka buku pink di KK ), if di clinic swasta as early as 6 weeks pun boleh, I went the clinic to confirm pregnancy, then KK

3w ago

orait sis 💖

Boleh dah nak gi, scan ikot bawah ye (tvs scan) biasa kalau scan atas perut tak nampak lagi tu

saya pun 5 minggu.. tapi saya x pegi scan lagi.. saya first mom.. first time jgk dpt +ve

3w ago

amin, terima kasih 🤲🏻

boleh dah nak gi tu

3w ago

ooo ok faham, thank you