Bukaan Cm..

Mommies. Jika bukaan baru start 1cm tp Dr suruh balik dlu. Berapa hari akan berlanjutan bukaan Cm tu ya?#firstmom #firstbaby #pleasehelp

2 Balas

depends atas badan seseorang juga. biasanya kalau 1cm mmg dia suh balik dulu. so, kita balik rumah.. kemaskan barang2 ibu dan baby. letak depan pintu. jgn lupa buku merah checkup tu juga letak dlm beg baby. ic semua kena ada lah ye. senang kalau nak register ke apa. then tunggu sakit utk bukaan tu. kalau dh makin kerap.. gap dlm 15 minit sekali ke. dh boleh ke hospital. kalau hospital jauh, atau waktu2 kemuncak jalan jem tu.. turun awal sikit. risau terberanak dlm kete pulak nti. ada orang 1cm tu nak ke 2cm.. lama. dlm 4jam. ada orang kejap je. dan biasanya anak 1st xde jalan lagi kan. so lama sikit lah. buat eksesais, jalan, jalan itik, supaya cepatkan bukaan tu.

1y ago

kalau hospital swasta mmg boleh check-in terus. dan biasanya kalau 5cm dia tolak ke bilik bersalin. tp kalau gomen dia suh balik dulu. sbb katil yg ada tu diaorg akan bg keutamaan pada yg lebih perlu.

Saya 2minggu lebih.. baru buka 2cm. Ank ke 5. 2-3cm dlm 2hari.. 4-10cm 32jam 😣😣 Wkt 2cm dh warded.