Berpantang

Hi mommies. I due 26Jun nnt. Tapi barang utk berpantang tak beli lagi. Mmg wajib kena bli ke set berpantang ni? And nak tahu list wajib untuk barang2 baby and mommy ni. Budget x banyak so kira nak beli yang betul2 diperlukan shj utk masa 0-3 months tu. Thank you moms. #firstmom #firstbaby

9 Balas

Dh masuk anak kedua, tak pnh beli set berpantang.. sy just upah cl shj utk urut 3 hari.. nk ambik lebih 3 hari tak cukup bajet.. CL dia mmg akan sediakan minyak urut, pilis param mak nenek segala siap2 kecuali bengkung shj.. Brg bby yg betul2 perlu, 1. Swaddle 2. Baju lubang2 3-4 helai 3. Baju tidur 3-4 helai 4. Mitten booties 2-3 set 5. Topi bby 6. Jumper/romper 2-3 7. Minyak telon 8. Nappy rash(sudocream pling bgus so far) 9. Losyen cetaphil(bkn keperluan, tp bgus utk bby yg naik ruam kat muka) 10. Barut 2-3 Ibu 1. Pampers dewasa @ pad 2. Breastpump kalau rasa perlu 3. Milk collector kalau awak pakai breastpump Ini betul2 yg bajet lah.. ada lebih sikit awak bli sitz bath bowl. Nnt tangas sendiri, beli herb utk tangas @ epsom salt.. sgt bagus utk hilang bau & gatal2.. tgh pregnant pun blh amalkan..

Saya Insyallah pantang anak first sblum ni keguguran awal.kehamilan. Masa gugur hari tu hanya mandian herba je sya beli, n mngurut, tukang urut pakai minyak dia je. Tapi untuk yang ni Insyallah saya bersalin, barang pantang saya, saya beli minyak herbanika tu, lepas tu mandian herba, beli yang uncang je senang, saya nk beli param pilis ap semua tu, tapi mak saya msa berpantang dia kata dia tak boleh pakai, sakit kepala, so saya decide tak nak pakai😝. Breast pump, tngk nk pakai baru beli. Yang perlu la, kalau barang baby, bnyak beli sbb first, tapi bnyak beli baju besar sikit, yng newborn beli sikit je

Sy due 23/6. Brg baby setel dh. List tu agak pnjg. Sy tgk dkt fb grup kelab ibu mengandung tu dorg sllu share list. Hehe. Set pantang diri sndiri sy xnk beli🤣 sbb ada upah CL sminggu jd dorg sedia kan. Lepas pada tu mmg mls la nk pakai apa2. Mmg sejenis xsuka bau myk2 ni huhu. Sbb sy tgk adik sy pantang xde pakai pape. Haha

Tk payah beli set pun sis.. beli je yg mne penting contoh minya herbanika untuk sapu kt perut ngn badan.. pastu pilis kt kepala tu bole je buat sendiri.. tngok youtube sis.. brng2 baby sis beli baju yg lubang2 dri saiz 0-6bulan pun ok dh.. ckup la 10 pasang barut pun beli je 10psng xyah beli bnyak sis.. sbb baby cepat besar

wah..due date kita sma😍 tp 3rd bby , sma la set pntg xbli lg jgk..sbb beza agk jauh ngn si kakak jd blurr xthu nk prepare brg bby & pntg..brg bby pun byk lg jgk xbli nie😌..yg lma dh bg org hbs sbb ingt dh xpreg😁

takde la sampai wajib set berpantang tu. kalau dah ada tungku, makan berkhasiat, minum air yg cukup, berurut, InshaAllah dah memadai. kalau ada extra, boleh la nk ambik set pantang. btw ni barang yg Sy beli.

Beli yg pnting2 jea tuk dibawa ke hospital,, Pampers baju minyak angin Brg berpantang,,sya anak nk msuk 6 xpnah beli langsung,,

saya beli lah set stanby. tp ada CL seminggu dia sediakan semua. just in case je.