33w 6d.. Kencing kotor.. Kemungkinan lahirkan baby awal dari due..

Hi mommies.. Hari ni sy check up.. Doctor kata air kencing kotor dan doctor dah bg antibiotik dgn ubat lawas kencing utk 5 hari.. Baby pulak dah turun dekat laluan.. Kemungkinan akan lahir baby awal sebelum due dan doctor pun dah advise raya ni tak boleh balik kg atau jalan jauh takut contraction awal.. Doctor predict sy mungkin akan lahirkan baby pada 35w sbb air kencing kotor.. tapi baby yg lahir below 35w kan dikira premature.. Risau.. dah try minum air kelapa muda and barli sblum ni tapi tak sangka kena kencing kotor pula.. ada yg pernah lahirkan baby 35w tak? Bahaya ke? Baby survive ke? Takut sgt.. Berat baby normal 2050g dan kicking baby pun alhamdulillah normal.. atau ada cara tak nk hilangkan kencing kotor?? Kalau boleh nk lahirkan baby 37w dan keatas.. Doakan sy moga ada keajaiban.. #pleasehelp #firsttimemom #firstbaby #ingintahu

10 Balas

saya kena kencing kotor waktu 34w. doc tak kata pulak akan bersalin awal. cuma doc bagi ubat lawas kencing utk seminggu. banyakkan minum air masak sampai sis nampak air kencing sis tak terlalu kuning pekat. air manis tu sabar je dulu. lagi satu jangan tahan kencing. saya minum ubat lawas 2 hari je sbb tak larat nak berulang ke tandas. lepastu fokus minum air masak banyak2. fikir positive sis. kita boleh...

11mo ago

Sma laa sis.. sy dapat ubat lawas kencing dgn antibiotik.. utk seminggu.. sehari mkn 2 kali.. mmg perlu byk minum air masak sbb panas.. terjaga tgh mlm mesti bangun mandi sbb berpeluh.. sblum ni ok je x panas sgt.. kesan ubat agaknya kan.. itu laa doctor kata sy akan deliver awal sbb kencing kotor.. tu yg risau sgt tu.. moga2 Allah permudah baby lahir 37w keatas.. aamiin 🤲🏻 terima kasih ye utk kata2 positif ☺️☺️

sy prnh kne kencing kotor.. sy mnum air barli pum x jadi ap.. jadi stiap kali nk g check up. sy akn mnum air msk bnyk2.. buang air kncing smpai nmpk jernih kekuningan ibrat kuning tu x terang sgt.. .. sbelum g kk bru mnum air. bile rse dh penuh pundi. than untk test.. alhamdulillah xde dh.. air manis pum kene kurangkan. InshaAllah. smga dprmudahkn urusan sis.. fkir postif

11mo ago

Itu laa kan.. minum air kelapa muda pun dah tapi sama juga.. skrg ni mmg focus minum air masak bg lebih.. terima kasih utk tips nya ya ☺️☺️

saya pun kencing kotor dari bulan puasa lagi sampai skrg .. skrg 33 week 6 hari... tapi doc tak ada ckp2 lagi baby bila lahir .. baby pun gerak okey...kdg2 rasa contraction palsu..nurse kata kepala dh kebawah...tapi belum masuk laluan...semoga baby lahir cukup bulan lah 37week..raya haji ni nak balik kg jugak harap x ada apa2 lah 6 jam perjalanan.

11mo ago

Ada yg petua rebus sengkuang cina.. sy nk minta husband carikan.. sbb teringin juga nk balik raya.. sy pun baby kepala dah dkt bawah dan dah masuk laluan.. tu yg risau deliver awal.. sy xnak keep mkn antibiotik dgn urinary sbb panas sgt sampai tak boleh tido mlm berpeluh2.. sehari mkn sampai 2 kali lepas tu iberet lg.. terlebih ubat risau jd apa2 dkt baby.. now sy nk cuba sengkuang cina mana tahu Allah izin ☺️ hopefully kita dapat deliver baby 37w keatas sbb msa tu doctor pun cakap baru organ baby matang dan bukan prem baby.. semoga Allah permudah urusan kita 🤲🏻🤲🏻

sy lahir 35weeks 3days tau dan Dr pun kata mcm tu sebijik dkt sy tpi alhamdulillah tkde apa, selmt lahir normal baby boy 3kilo. yg penting mommies kena positif dan cuba cri cara buat masa skrg, lakukan yg terbaik. baby kita blh thu kita pikir apa, so pikir yg molek molek tau

11mo ago

Terima kasih ye utk kata2 yg positif.. insyaAllah tgh usahakan juga minum air kosong bg lebih dan amalkan petua yg kwn2 dkt sini bg.. tahniah ye dah dapat baby boy ☺️☺️ sy insyaAllah baby girl.. tak sabar nk jumpa baby.. moga baby sihat sampai lahir.. aamiin 🤲🏻🤲🏻

saya kena kencing kotor masa 33week punca kurang minum air, kena nasihat je minum banyak air, saya minum barli dgn air kelapa, 2hari sekali kena repeat check air kencing kat kk, dalam masa seminggu da ok.

11mo ago

Itu laa.. sy mmg selalu minum air barli dgn kelapa muda tp tak tahu kenapa boleh lekat kencing kotor juga.. skrg kena mkn ubat lawas kencing dgn antibiotik selama seminggu.. sambil tu amalkan petua yg kwn2 bg dkt sini dan lebihkan minum air kosong.. terima kasih ye kata2 positif ☺️☺️

kene bnykkan minum air kosong,sis... kencing kotor tue sbb kite kurang minum air...doktor la ckp n selalunye kalo sy kurang num air masak,g toilet tgk wane air kencing pn da tau da ape puncenye

11mo ago

InsyaAllah sis sy tgh lebihkan minum air kosong dah stop air bergula.. byk mkn buah dan hanya minum susu.. semoga urusan kita semua dipermudah.. aamiin 🤲🏻🤲🏻 terima kasih ye utk kata2 positif ☺️☺️

Boleh amalkan jus cranberry @ boleh beli dekat farmasi. Cranberry bantu untuk buang bakteria kluar melalui air kencing.

11mo ago

InsyaAllah.. esok sy cari.. terima kasih ye bg petua.. ☺️☺️

Cuba minum air kelapa muda setiap hari.. Sya setiap hari minum.. Alhamdulillah.. Semoga kita dipermudah melahirkan bby

11mo ago

Sy mmg selalu minum air kelapa muda dgn barli kosong.. mungkin akan lebih kerap lg lepas ni.. moga2 Allah izin usaha nk sihat dan lahir baby 37w keatas.. aamiin 🤲🏻🤲🏻 semoga urusan kita semua dipermudah dan baby lahir sihat 🤲🏻 terima kasih ye utk kata2 yg positif ☺️

semoga dilancarkan urusan

11mo ago

Aamiin aamiin.. terima kasih ye.. ☺️☺️

mnm air kelapa...

11mo ago

Dah minum tapi belum menjadi.. insyaAllah akan diusahakan lg.. terima kasih ye.. ☺️☺️