Zincofer ?

hi mommies , doc hnya bagi ubat zincofer . sy pregnant 24 weeks lebih . sebelum ni ada makan ubat yg 4 jenis tu. tpi checkup harini doc ckp tukar ubat . bagi ni je , ada yg pernah sama situasi ? #firstmom

Zincofer ?
9 Balas

saya pulak terbalik kalau minum zinkofer hb drop dan ada rasa pening serta mual tapi bila minum 4jenis tuh alhamdullillah hb maintain cantik ja 😂 banyak misi heran memang dari pregnant anak sulung lagi saya minum 4jenis tu hb elok sampai bersalin ..

sya dah habis ubat 4jenis...terus bgi zincofer...makan ubat dgn air sunquick sebelum tido...baru xmuntah....prnh mkn ubat awal pagi,muntah mmg terus sbb rasa mcm darah...smpai skrg masih on zincofer.....

zincofer bagus sbb high in MG berbanding iron tablets yg lain. tapi depends on your body boleh terima ke tak. tapi zincofer buat 'poo' u hitam and u akan sakit perut.

2y ago

ouh patut la ..sy kerap rasa nak membuang je..

Sy makan ni. Dia complete ada asid folic semua. Alhamdulillah hb naik. cumanya kadang2 ubat ni buat muntah. Kena consume dgn air sunquick or perah limau sket

zincofer tak sesuai untuk sy..muntah2..wlupn mkn sblom tdo dgn air oren..bgon pg auto muntah..skrg tukar iberet + ganilia..harap hb ok

dulu nurse kk sye kata zincofer ni pal8ng cepat Dari ubat lain , sye mmg Hb low sejak amik zincofer baru stabil hb

Saya. Sbb makin naik minggu, makin sng hb drop. Ubt tu sgt tinggi dos berbanding 4 sekawan tu. Blh bantu mantain hb.

2y ago

oo kalau tak ambik ubat yg 4 sekawan tu tkpe la?

saya. awal2 preg doc bagi. hb maintain cantik je 13. xpernah turun

Sama dlu obimin skrg tukar zincofer sbb td hb turun

2y ago

Saya skrg antibodi pun kurg sllu sakit ni batuk teruk rse nak terberanak kadang2 mlm batuk tekak bengkak sampai muka pun rse seblh mcm bengkak 😌 bila doc cek smlm nadi laju hb low nya allahu