Braxton hicks

Mommies, braxton hicks tu rasa mcm mana ye? Saya ni first time, jadi tak reti nak beza sama ada apa yg saya rasa ni braxton hicks ke atau sakit perut nak berak ke. Now kandungan baru masuk 8 bulan. Mommies boleh tolong terangkan tak?

2 Balas

Braxton hicks perut mengeras sekejap2, dlm jangka masa yg TIDAK regular. Contoh perut mengeras dlm 30 saat, lpstu 2 3 jam kemudian mengeras pulak. Normally TIDAK sakit, cuma rasa perut keras je. Klu mengeras time tgh duduk, cuba tukar posisi. Selalunya akan hilang. Klu labor contractions, dtg regularly dan makin lama gap makin sekejap. Contoh stgh jam sekali, perut keras. Lepastu lama2 jd 15 min sekali, lama lg jd 10 min sekali. Kena alert (tanda kt fon ke utk tgk pattern dia). Dan disertai dgn sakit, atau air ketuban pecah ke, ada darah ke. Tp jika dh semakin kerap/bayi kurang bergerak (tk dpt 10 kick sehari) wlwpun xde air/darah keluar, boleh je ke PAC utk cek bukaan.

braxton hicks tu dia mengeras rsa x selesa perut tpi tidak sakit dan timing dia irregular. Klu contraction tu sakit..