Anak kurang menyusu

Hi mommies. Anak saya 4 bulan 16 hari, berat baby 6.7kg dan tinggi 62cm. Skrg fasa tidak masuk menyusu botol (fm) seperti menolak dengan lidah, tepis guna tangan dan apabila menyusu badan pula hisap lepastu cabut hisap terus rentap cabut sampai pedih puting saya. Untuk fm saya beri dutch baby, selama ni okay sahaja tapi lately makin kerap tidak menyusu. Siang hari, boleh kira berapa kali sahaja dia betul betul menyusu itupon susu badan df. Saya risau tumbesaran nya terganggu. Yang merisaukan, ubun kepala kerap berlekuk, adakah tanda anak dehydrated? Ada suggestion untuk baby seperti ini. Tolong saya. #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby

2 Balas

Sama dgn anak saya. 3bulan 19hari. Fully bf tapi 2-3 harini asyik main2 masa nyusu. Kadang tu dia gigit sambil tarik puting. Sakit sgt . Tapi xtahu knpa… kna pam susu letak dlm botol bru dia minum proper. Klu bgi df, mmg main2 ha.

ok ja sis bmi dy anak sy lgi 2minggu 4bln tapi berat dy baru 5.2kg jaa