Baby IUGR (bayi kecil dari usia)

Hi mommies , ada yg ada pengalaman baby iugr tak? Saya skrg baru 29w tapi dr di kk dah minta refer ke hosp. Saya risauuu sangat ni adakah saya kena bersalin awal atau ada apa2 implikasi ke disebabkan iugr ni. Saya harap masih sempat utk saya cuba apa2 cara utk besarkan size baby dalam kandungan. Ada apa2 tips tak dari sesiapa yg pernah hadapi masalah macam ni? Terima kasih in advance. #seriusnanya #ingintahu #firstmom #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

iugr perlu pemantauan dktr pakar. nti akan ada repeat scan dan consultation dgn mereka. klu betul bby growth tak selari dgn umur kndungan semasa mmg ada possibility bersalin awal. sbb risiko placenta tak dpt salur nutrisi yg mencukupi pd kndungan.

cm anak Sy no 3 .. baby iugr bersalin pada 32w seberat 1.54kg je .. punca nya doctor kata baby x dpt sumber makanan yg ibu makan .. skrg pregnant no 4 after 4y due 29.03 ni skrg doktor pantau n makan ubat aspirin utuk cair darah ..

3mo ago

baby okay tak sis ? saya pun baru detect organ perut saja tak ikut perkembangan tapi masih normal cuma kena pantau . sekarang pun dah 31w . berat baby 1.2 risau juga ni