berat badan

hi mommies , ada tips utk turun berat badan time pregnant tak? baru 5 month tapi da naik 10kg from 60 now da 70 kg . mmg badan sejenis gemuk before preggy lagi :( sekarang stress nurse asyik mention pasal berat badan sahaja #pleasehelp #firstbaby

3 Balas

tak boleh sis .. jangan la diet time mengandung ksian kt baby tauu , biar je nurse tu bebel .. pekakkan telinga je .. dorng bsing sb rsau awak sangkut kncing manis je tu .. kurangkan mknan brgula dan fastfood tu antara slah stu faktor bert bdn cept naik . kalau awak dah try kawal mkn bert bdn ttap naik redha je laa ..nti lepas brsalin bru try kurangkan bert bdn okeyy

11mo ago

takpa jgn la rsau sgt .kawal je pemakanan ok . sya pun msa anak pertama naik bnyk 19kg .. kena bebel jugk tiap kali chek up .😅 saya pulk naik bnyk msa trimester ke 2 .trimester pertama naik 1kg je . msa trimester ke 2 naik stiap 2minggu tu smpai 3kg 😅

bila pregnant ni xboleh turun berat actually. kalau awl2 trimester, mostly oturun berat sbb alahan. by 16w usually berat dh mula naik. yg kita boleh buat is control sahaja. dgn cara makan sikit2 tp kerap.

takpa sis. saya baru 20w sekarang, dari 65kg-77kg. memang sangkut gdm. diet control macammana pun berat tetap naik. takboleh nak buat apa dah