Eczema sewaktu mengandung?

Hi mommies, ada tak yang kena eczema dkt part2 tertentu contoh kat tgn kaki or muka waktu pregnant? Sbb sy perasan sy kena eczema dkt blkg peha masa dpt tahu pregnant. Now dah 24 weeks skin jd gatal dan letak krim pun x jalan. Boleh share pengalaman dan cara atasi? Hilang tak nnt? #Secondpregnancy

6 Balas

sy mula dr 12w smpai skrg dh 32w.seksanya Allah.... muka pun baik kerinh habeh mcm org tua jd nya. kening2 pun gugur pii. hrp2 lps bersalin ni jd mcm biasa kulit ni. sy mmg ad eczema.. so dia mkin flare up since pregnant nii.. and yes baby girl sy kndung ni. huhu mgkin dia tarik seri ibu. tabah la ibu2 semuaa☺️☺️

12mo ago

hi. nak tanya lepas bersalin makin ok tak eczema?

Saya pn alami juga.. Kt ats kaki knan kt betis kiri knan.. Dri stat gndung smpi skrg xhilang🤣saba jelah dri awl gndung tu kecik je eczema tu skrg 36w bbrpa ari makin besar ya mcm kna ekzos motor dah hahaaa demi anak kn saba jelah haha

Smalh sy tgh alami jgk.. Now 24 weeks 5 days rashes kt blkg n perut, bhgian blkg yg pling truk, perut sikit je kene, dh mcm2 ubat sapu try msh sma xde prubahan, xtau nak buat cmne dah.. Mkin truk gatalnya bila bpeluh.

2y ago

Kan harap2 alahan ni hilang la nnt lepas bersalin. Skrg sy guna losyen butter cocoa tu ja. Kdg kurg kdg naik balik mgkin sbb food

sme la sis.. dpt krim sapu pn x jln.. sye cuma kurg kn mkn seafood, pki bju slua nipis, kuatkn kipas & tukar shower cream brand QV (atas nsihat Dr).. tp still eczema mncul dgn meriah nye 😅cuma x gatal..

2y ago

Ok nnt sy cuba shower cream tu

ade org ckap normal mase preggnant😌 berkemungkinan ank gegirl😅 orang lain bgthu la.. xtahu bnde nie btul ke tidak😂

2y ago

ada betol juga.. sy dulu ank 1st boboi takda gatal², yg kedua ni scan gegirl abis gatal² naik.

sy kena kt ketiak.. 24weeks jgk hn

2y ago

Ye aduh lg gatal kat armpit tu kn.