Laryngomalacia

Hi mommies. Ada tak mommies yang ada newborn ada masalah bunyi pernafasan? Anak saya since lahir, bila dia tidur akan mengeluarkan bunyi berdengkur yang kuat, sampai kadang² dia terbangun dengar dengkur dia sendiri. Kadang² seolah dia susah bernafas. Dah bawa jumpa doc. Doc ckp itu masalah laryngomalacia di mana muscle di sekitar peti suara bayi masih lemah and bayi kemungkinan mempunyai floppy voice box. Nothing to worry katanya. Cuma kena monitor penafasan anak. As long as hidung dia tak kembang kempis and dada dia tak tengelam sangat semasa bernafas, it should be okay. Tapi kita sebagai mak² ni kasian tgk anak bila tidur dia terganggu gara² bunyi mcmtu. Tidur jadi tak lena. Kita pun sgt risau. Ada tak mommies yg senasib dengan saya? #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Hi mommy, anak i prem baby 30weeks, doctor dignosed dia with laryngomalacia, tapi nafas dia takda lah berbunyi sangat, tapi disebabkan dia prem baby, mereka dh buat bronchoscopy ke atas baby saya. doctor kata area vocal cord dia lembik. nafas dia laju sbb paru2 dia masih belum matang walaupun dh 4bulan saya lahirkan dia. saya nk tanya ibu, mcm mana perkembangan anak ibu skrng?

8mo ago

Hai mommy. Saya baru bersalin seminggu lepas. Skrng baby warded sbb nak monitor laryngomalacia dia. Risau saya. Tp lepas puan kata anak puan dah okay lepas 4 bulan, saya jadi lega sedikit. Tlg doakan anak saya ye Adam Syafiq bin Muhammad Afiq. Terima kasih

cube psg penapis udara dkt dgn bby. utk clear kan salur pernafasan dia.