Mengandung jarak dekat

Hello mommies, ada sesiapa tak mengandung jarak dekat. Anak bongsu lahir pertengahan Dec 2023, bersalin normal. Tiada masalah kesihatan, cuma umur sekarang sudah 35tahun. Sekarang tengah pregnant 13weeks (planned pregnancy), selain risiko GDM apa lagi risiko lain kalau pregnant jarak dekat ya? Sebab masa buka buku pink dekat KK, nurse kata hamil jarak dekat bukan lagi risiko. Any mommies yang ada experience? Anyways this is my third pregnancy 😃

1 Balas

Umur dah 35 kalau masih nk tambah better kita pregnant je jarak dekat sis. Kalau nk gap jauh nanti badan kita makin tua makin tak larat pula. Biasanya over 40 yg akan dtg pelbagai complications. Sis bersalin normal okay lagi, asalkan prev pregnancy takda complications yg teruk2. Risiko lain cuma tu la dia punya penat tu double kalau nk urus anak jarak dekat ni. But it’s okay penat sekali je. Lagipun sis mesti dah ada anak2 lain as yg boleh tlg jaga baby2. saya pun baru bersalin nov 2023, anak first 12 tahun