Berpantang sendiri

Hi mommies, ada sesiapa ada pemgalaman berpantang sendiri ? Boleh bagi tips dan nasihat. Tedima kasih semua. #Mom2be#1stmom

1 Balas

kalau nak berpantang sendiri,paling penting suami kena ringan tulang. suami sis mesti sediakan air suam utk mandian ibu dn baby,masak makanan dan buat kerja rumah. lebih senang utk anak pertama sebenarnya sebab belum ada anak lain utk diurus selain baby yg baru lahir. tp kalau dua² belum yakin utk urus baby sendirian,kena ada org yg berpengalaman utk membantu. sy dulu anak pertama tinggal dgn mertua. tp memang tak ada la harapkan sgt mertua sebab hari kedua lepas bersalin anak sy jaundice dan kena warded 4 hari. masa tu la sy secara tak langsung belajar urus baby di hosp sendirian dgn tunjuk ajar nurse cara mandikan baby dan sbgnya. jd bila dah keluar wad,sy la yg mandikan baby dekat rumah. suami tolong cuci kain dan hantar ke kkia utk cek kuning. pantang anak kedua kami dah tinggal rumah sendiri,jd sy dah tahu apa nak buat. yg penting ada kerjasama suami bila berpantang sendiri. sy hanya siapkan baby sja,selebihnya suami yg urus