Baby masuk laluan

Hi momiesss! Mcm mana nak tahu baby dah masuk laluan ya? and mcm mana nak bagi baby masuk laluan ya? #firstmom

6 Balas

saya haritu rasa asyik nak kencing, tapi bila gi tandas keluarnya sesikit je. sebab yg trigger rasa tu bukan pundi kencing penuh tapi kena himpit dengan kepala baby. bila jalan rasa tak selesa ada something kat belakang ari2 tu. then doktor scan 35w memang doktor kata baby dah masuk laluan. tapi leas seminggu dua, baby keluar semula 😂 tahu pun sebab dah tak rasa semua tu, pastu bila nurse nak check jantung, katanya jantung baby tinggi drpd haritu. tapi saya STM, jadi tu biasa. nak bagi baby masuk laluan, make sure position baby cantik dulu, seeloknya muka menghadap belakang atau kanan. then banyakkan main gym ball atau berjalan, naik turun tangga, senaman kupu2 etc.

Klu sy, tandanya kerap kencing & slalu rasa ada yg bergerak2 dkat pundi kencing 😅 lepas tu jalan pun kdg x selesa, kdg rasa mcm nak berak tpi x juga.. masa checkup doc check perut & rasa pas tu scan. Dlm scan pun blh nmpk kepala baby dekat pintu rahim tpi laluan je belum buka lagi.. sy buat byk exercise mcm squat, bykkan berjalan. Try cari dekat fb atau ig senaman ibu mengandung..

Saya lagi rare. Scan 36weeks tk masuk laluan. Scan lagi 38weeks tk masuk laluan jgak. Time tu scan pagi dkt kk. Doc cakap kepala dia tinggi lagi dan tk masuk laluan pun. Lpstu malam saya pergi pac sbb sakit sgt, ttbe dh bukak 10cm and dh selamat bersalin secara normal. Awk jgn stress2 ya inshaAllah bila baby nak keluar dia sndiri akan masuk laluan hehehe

3w ago

Belum sis. Lps seluk dkt hosp 10cm tu baru pecah terus

Sy scan kk 32 minggu haritu baby dah masuk laluan. Ni dh 38 minggu baby tknak keluar lgi😅 tips nk bagi masuk laluan byk bersujud ye

Sis skrg berapa week? Sy checkup 36w doctor dah scan & check baby dah masuk laluan..

4w ago

takpe sis nti dia akn masuk laluan jgk jgn stresss2 okay☺️🥰

Thank you for all the responses mommies!!!! 🫶🏻🫶🏻