Nak masuk 5bulan dah perut masih kecik

Hi momie2 normal ke perut 5bulan masih tak nampk ,sbb org2 ade Kate maybe janin xsihat mcm2 lg betul ke ?? Sbb sy anak first mmg xthu pape sngt ..kekdang risau fkir #seriusnanya #firstmom #firstbaby

8 Balas

Saya pun nak masuk 5 bulan sekarang sama mcm awk. Kita kena kuat dan positive okay mummy! Memang sensitive bila orang tegur perut kita kecik. Saya dah banyak kali kena. Tapi tiap kali pergi checkup dan scan semua okay. Doktor pun ckp tumbesaran dia on track dan semua sihat. Cukup tu je yang kita tahu dan mahu. Biarlah perut kecik ke perut tak nampak ke asalkan anak dalam perut kita sihat sihat sahaja. Perut ni atas orang juge. Kalau jenis badan kecik atau kurus mmg susah nak nampak. Abaikan je mulut2 orang. Saya dulu pun sedih juga bila lama lama saya dah lali. Bila orang cakap just jawab je " ada je tu. Dia nyorok " sambil gelak2 😂

1y ago

hihi yela sis tenang skit bila dgr ingtkan sy jer ..

xdek la sis .. sy mse pregnt anak no 1 dgn 2 pn .. perut pn xbrpe nmpk mse 5 bln .. alhamdulillah keluar sihat anak2 sy .. pregnt no 3 ni pn sme jgk perut x brpe nampak .. selagi doc scan chek bby sihat membesar abaikan je org ckp .. lg satu .. perut kecik mse pregnt ni kn .. bila da bersalin cpt slim tau perut 🤣 sy dua² kali bersalin dlu .. keluar je bby .. x sampai smnggu perut mmg slim .. xdek nmpk mcm bru lepas bersalin pn 🤣

1y ago

hihi untung la..ye sis mklum la first time

Hi Hasikin.. saya pun mengalami pengalaman yang same. Perut tak nampk langsung. Tapi berbezanya saya tengah mengandungkan anak yang ke-6. Tapi memandangkan setiap kali checkup doctor sahkan kandungan saya normal, membesar dengan sihat dan menpunyai ukuran yang tepat dengan tempoh kehamilan insyallah semuanya akan normal ❤️ stay positif okay. Saya doakan semoga yang baik2 sahaja untuk awak 😊

1y ago

terima kasih sis ameen2

Mulut org kan, sedap je nak bercakap mcm takde otak, sepatutnya ckplah benda yg baik2, ini saje nak bg kite stress pulak 🙄 Jgn risau lah awk, ramai je yg perut kecik tapi baby elok je sihat walafiat, selagi doc ckp kandungan awk ok, jgn pedulikan mulut org tau, yg penting kite jaga diri & baby kite je 🥰

1y ago

aaa stress sis kdg2..tu la thanks sis atas nasihatnya

tak semestinya awak. yg blh tahu doc jee masa scan kalau ada buat scan perut nanti tanya baby ok ke tak,size dia ok tak,pastu air ketuban ok tk. kalau doc kata ok maknanya kandungan awak ok jeee tkde masalah pon

Sama la awak. Anak first juga. Sekarang 19w2d tapi tak nampak perut. Kalau p kerja or keluar, memang tak nampak langsung. Kat rumah pakai baju ketat sikit baru nampak hehe. Tapi baby kemain aktif lagi dalam ni 🥰

last weekend ada family gathering lepastu makcik makcik semua tak percaya saya pregnant sebab katanya dah 5 bulan pun tak nmpak perut rasa nak marah tapi hahaha saya diam dan teruskan makan aje 😅

Jgn dgr ckp org nyibuk je.. yg penting checkup baby sihat.. size perut xde kaitan pn sihat ke x.. stiap org size lain2.. kalau dr ckp baby sihat then pekakkn telinge je.. anggp je yg negative tu dengki..