Ubat batuk untuk bayi sebulan

Hi mom smua sy nak tanya boleh ke baby usia sebulan minum ubat batuk bby batuk sbb sy ada jumpa pakar kanak-2 doct tu bg ubat batuk tp sy takut nk bg#firstmom #pleasehelp #firstbaby

1 Balas

Kalau standard KKM (government) ubat batuk & selesema hanya boleh bagi bila anak dah 2 tahun. Tp kalau klinik swasta sebelum 2 tahun, kalau check up tu mmg diorg ada prescribe ubat batuk & selesema (ikut kondisi). Dan terpulang pada ibu bapa nk follow yg mana. Nk bg sebelum 2 tahun boleh, nk bg selepas 2 tahun boleh. Tp kalau mcm sy, anak baru sebulan, mmg x de lah nk bg ubat batuk tu. Baby kecik lagi. Mcm sy, anak dah 1 tahun lebih baru berani bagi ubat batuk & selesema nie. Kalau bg ubat terlalu awal, hati baby terpaksa bekerja keras untuk buang toksin yg x diperlukan badan.

5mo ago

Saya tak berani nk bg risau , sy cuma spray sterimar sedut hingus dia dan sapu tasneem cream tu je