Berak berdarah

Mom to be nk tye lah.. Saya ngandung 6bulan tp 2 hari lps kena berak bdarah.. normal ke?

4 Balas

Ni kalau suspek buasir ye.. elakkan mkn daging(lmbt hadam) dan elakkan makan pedas²).. doc kpj yg bgtau ni sbb cousin sy bru admit wad sbb buasir.. Saya raya haji ritu 2 hari bantai daging.. sudah nya 3 hari membuang.. da cuba x boleh.. Xde sakit perut apa pun cuma x rasa nk membuang.. Da mkn sayur, buah pun x jalan. Last skali mkn baby crab mlm nya terus lega membuang hihi.. Tp klu awk buasir atau berdarah tu jgn ikut cara saya kang makin teruk plak.. Masa gi cek kk nnti cuba minta doc cek FOBT( ujian mengesan darah dlm najis ) sbb takut sakit lain.. Saya buat Fobt dlu sbb bowel movement saya x normal + sakit perut (tak pregnant time ni). Doc bg alat dan kene kasi sample najis & hantar dkt makmal kk.. Dr situ akan dpt result klu x normal.. take time la jgk..

masa anak pertama saya alami sembelit truk smpai berak berdarah .. awak sembelit ke klu sembelit normal .klu tak sembelit better chekup sb mgkn punca lain .

sy 2kali berak berdarah sbb makan ferrous fumarate tu. dr suggest makan epal hijau 1 biji malam 1 biji siang. cari yg ada kuning2 sikit so tak masam sgt.

better pergi cek..takot buasir