17 week keputihan banyk

Hi mom nk tnya normal ke dh msuk 17 week mkin kerap keputihan,sblm ni ada jgk tpi tak sekerap minggu ni adakah norml ?ya#firstbaby #firstmom #ingintahu

4 Balas

Kalau saya ada bersama suami, terlampau bnyak krputihan seperti biasa, mgkin dh bercampur dgn air mani suami, walaupun suami buang luar, sehari tak selesa kalau bersama, sbb bersma tu la. Kalau terlampau penat pun kluar bnyak smpai basah spender sbb kdg lupa pakai pnty. Tapi sis selagi tak gatal and berbau okey, tapi kalau checkup nnti bagi tau je nurse keputihan bnyakk

keputihan normal ialah yg berwarna jernih, atau warna putih, tidak menyebabkan gatal, dan tidak berbau. selain dari tu, wajib jumpa doktor segera. sebenarnya normal lendiran yg keluar byk waktu mengandung ni, sbb ianya hasil daripada hormon memgandung tu. tp kalau awk x selesa boleh bgtau misi/doktor next check up nnti. pastikan sentiasa tukar seluar dalam atau liner.

Klau tkde gatal n bau yg hanyir masih okay. Cuma tk selesa kn. kurangkan mkn yg manis2. Jika gatal n bnyk sgt jmpe dr, nnt dr bg ubt insert n antibiotic.

2y ago

Ye btul. Asyik nk ke toilet je. Sy pg klinik dr bg sebamed wash tu.

Normal klau tk tukar colour, mcm sy hritu mcm warna light yellow, pstu dr suruh kurgkan mkn manis, lpas tu xde dh