Perut Masuk Angin

Hi Mom to be🙋‍♀️,Nak tanya boleh tak sapu minyak kapak atau apa² mnyak angin utk krg rsa skit prt during pregnancy?#ingintahu #firstmom #pleasehelp #firstbaby

8 Balas

saya mengandung anak ke 3 ni macam ni la awal pregnancy .sakit perut macam masuk angin . nk berak tapi takda pun taik keluar kentut je ..memang tak selesa. .ada jugk saya letak minyak angin tp belakang .ngn atas perut atas dri pusat tu . bawah pusat saya tak letak tak berani.. tapi nk hilang tu mmg tunggu hbis first trimester jugk . sis berapa week skrang? oh ya jgn mnum sejuk dn brsusu dlu makin perut nti ..

10mo ago

ohh mcm tu,lah ni i dah msuk 24 week+2Day dah lah..kira ok² dah lah i rasa skrg x ada dah rsa krg slsa mcm prt kmbung ke atau pdih ulu hti so far so good jga lah.. sbb bru ni i kena gastric truk pastu 1st time pla tu,memang skit giler smpai i 😭++ x leh tahan..i bwa husband mai hsptal kcmsan trus,Dr explained lah memang normal utk ibu🤰kena gastric during🤰,sbabnya size baby mkin mmbsar dn akn mnybabkan smua organ dalaman ibu🤰terimpit so bla dah jdi mcm tu akn mnybabkan asid gas naik ats yg mmbuat kan ibu🤰 krg slsa,smpai perut kembung,pedih ulu hti,muntah² x nak mkn.Pastu klau skit brterusan,mai hsptal utk buat scan ni je lah penerangan dri Dr.pasal minyak angin tu i gna Yu yi oil ,sapu kat bhgian gastric dgn sapu kat blkang still rsa x slsa tpi memang ambek msa utk pulih.. dan pengalaman i spnjang kena serang ngan gastric ni..i sapu je mnyak angin cam biasa,mkn ubt yg Dr bgi dn mkn bla prlu sja sbb klau kerap mkn pn x bgus jga.Ubat yg i mkn is ( Med.Syrup.Gaviscon ). pastu yg i brsyukur

saya nak tnya kenapa tak boleh ye? sbb saya pelik. saya sndiri dah tnya doktor dan dia kata boleh. dia kata kulit kita takdelah nipis sgt smpai baby pon kena. tapi jangan lah sapu minyak panas yg buat urut tu. saya sndiri pon tak berani😂😅

10mo ago

Sy ada tanya sono pon di cakap boleh. Tp hari tu terbaca minyak angin ni biasa ada camphor. Camphor tu yg bahaya utk baby & kanak2. Kalau consume camphor secara minum memang tak selamat utk ibu mengandung tp takda ujian scientific lagi kalau just sapu je. Tp kalau kulit luka or pecah pon tak boleh sapu sbb dia boleh meresap masuk salur darah.

sy x berani. tp ade kwn sy dia sapu aje minyak telon baby tu. sy kabo xley dia kate myk tu x panas pon. so x sure la sy.

10mo ago

kan sis , msti akan fkir 2 ke 3x cam tu,nak ltak ke dak mnyak angin tu kat prt ..Rsau effect kshtan Baby trjejas..

ada kawan ajar, klau perut berangin, boleh sapu minyak kt bahagian belakang betis..

klau saya sapu je.. tpi bahagian atas perut je dan belkang..

kalau dekat perut , apa2x minyak angin tak bole sis

Jumpa dr ya... kite bkn kembong@masuk angin biasa.

10mo ago

🤗Ok sis Thank you comment dan Nasihat.

bole sapu tapi bukan diperut.