Bunda2 ,disini ada gak yg bayi nya gak mau dibedong ??Bayiku umur 1bulan , . .katanya biar lurus tangan sama kakinya kalo dibedong ..

Mohon pencerahan nya bunda2 ?

23 Tanggapan

Baby dibedong biar ngebentuk kaki juga ya bund, jd bkn krn apa gtu. Gak mau kan nti anaknya kakinya jadi O. Soal e pnglaman ttngga sy ada yg baby ny ga dibedong kaki jd O skrg. Demi kebaikan anak juga pokognya, minin 1 bln bund

5y ago

setuju

Bedong itu gunanya menghangatkan bun bukan meluruskan kaki bayi. Hatihati dlm membedong bayi, jgn bedong bayi terlalu ketak bisa bisa tulang kakinya bengkok lagi Anakku cuma 2minggu doang dibedong

Gpp kok mba, bedong fungsinnya menghangatkan.. Umur bedong bayiku cuma 2 mg. Abis itu gag betah, padahal di bedongnya juga cuma abis mandi pagi.. Hehehe.. Pas gag dibedong malah anteng... 😊

Kata orang zaman dulu jg bgitu,,,bedong itu buat ngelurusin kaki karna tulang bayi masih lunak,dan sering ke tekuk,jd skitar sejam atw berapa yha d bedong biar gk bengkok ,,,

5y ago

MITOS

Kalo dia gak suka jgn dipaksa bun, kasian. Lagian bedong fungsinya untuk menghangatkan, kaki bayi akan lurus dengan sendirinya sesuai waktunya meski tanpa dibedong.

Bedong itu hanya utk menghangatkan bun. Bedong kl kenceng bgt malah bikin bengkok krn kenalan sy dlu dibedong waktu kecil kekencengen jd siku tangan rada bengkok

Anakku iya gitu bun di bedong pas masih di RS aja, pas udah pulang ke rumah udah enggak soalnya sibayik gamau paling kalo mau imunisasi aja baru aku bedong

Selain menghangatkan, bedong juga bantu baby biar gak kagetan. Soalnya sampai umur 4 bulan, baby masih ada refleks moro (suka kagetan ama suara yg tiba²)

Fungsi bedong itu sebenernya menghangatkan badan bunda. Sesekali dibedong gapapa, tp ketika bayi udh ga betah lepas aja. Anak saya jg cuma sebulan ko dibedong.

5y ago

Klo kta orng jaman dlu emng pasti biar kakinya ga o tp fungsi sbnrnya utk hangatin badan. Ya jgn dipaksain bund malah kasian baby nya bund. Yg oenting bayi ga rewel

Gpp bun anak saya di bedong 2minggu doang ga mau pasti rewel sekarang udah 16 bulan alhmdulillah kakinya bagus gak kya yg orang orang kata.

5y ago

Iya bun ,makasih ☺️