Dh msk 10w 2d,Berat bdn sya masih sma. Klw xmkn 72kg, lps mkn 73kg mcm sma berat time xpregnant.

Mmy,Sya risau dgn pkembangan bby sya, kenapa boleh jdi mcm nie? Sapa ada hadapi bnda yg sama? #bantujawab #ingintahu

4 Balas

Macam saya anak first buka buku 10w berat 54kg lepastu masuk second check up berat 53kg normal je untuk first trimester begini , macam anak second skang saya buka buku 8w berat 58.4kg , skang dah masuk 10w6d berat turun 57kg , salah satu sebabnya saya memang awal pregnant tak lalu makan nasi , hanya mee bihun spagheti je lah yang lalu 😂 normal je awak .

first trimester memang slow. Berat akan naik dengan cepat sesudah masuk 2nd and 3rd trimester. Anyway, semasa mengandung ketiga tiga saya dulu, berat badan saya Naik tidak lebih 10kg sepanjang hamil sehingga lahir, walaupun makan banyak.. Doktor kata asalkan size dan berat baby membesar dengan baik, berat ibu tak naik takpe.

sy 13 week berat susut. seblum ada baby 57, ade baby 13weeks+ susut 5kg. sbb tk makan nasi n tk lalu nk mkn sgt. don't worry awak.. nnti maybe baby dh 5 6 buln baru berat naik mendadak. sbb nk makan aje kan hehe

First trimester berat tak naik pun takpe.