Asid folic

Minggu ke 6 tapi masih xmakan asid folic. Bahaya ke? #pleasehelp #firstmom

8 Balas

Bahaya sis. Saya dapat tahu pregnant masa 2-3weeks. Sebelum ni ada consume susu tp masa jumpa Dr, Dr suruh amik jugak folic acid sebab dia kata dalam susu tu kita tak tahu berapa mg folic acid. Better amik yg pil sebab dia ada 5mg fully yg diperlukan badan masa pregnant. So saya beli je kat pharmacy yg sepapan rm0.80. But at the same time still minum susu tu.

bahaya awk...kenapa x mkn folic acid lg... sepatutnya 3bln sblm hamil pun da kene mkn kalo da rancang nk hamil tp kalo x rancang tetiba naik double line terus je start mkn folic acid..bli kat farmasi pun murah je...sekotak rm5 gtu je...ckup utk 3 bln...

9mo ago

Mcm tu pulak eh. Sy tau2 dah minggu 5..minggu 6 bru nk mkn. Harap ssmuanya ok

Kita sebagai mommy jangan lah pandang enteng dengan keperluan kandungan. Bila tak ada kita minta minta, dah dapat kita culas pula. Bila dah tahu mengandung, tambah lah ilmu untuk menjaga kandungan. Bukan nya bersikap sambil lewa.

Beli je dekt famasi luar . Sy dapat je line upt dua line terus sy beli asid folic dan susu pregnnt . Sebb nak buka buku pun lama lagi . Bila buka buku kandungan pun sihat dan perkembangan pun selari dgn week preggy .

Hm bila dh tau makan je tapi zaman mak and nenek saya diaorg tunggu doctor bgi bru mkn pelik kan hehe sbb i bercuti and tertinggal folic acid tapi my mom and grandma said boleh tunggu

Bahaya.. Knape x makan folic acid? Kalau awak nk tahu lebih lanjut, boleh Google sebab2 x makan folic acid... Awal2 nie digalakkan makan sbb awal2 nie lah bila baby akan terbentuk.

sepatutnya 3 bulan sbelum plan utk pregnant dh kena start mkn utk elak kecacatan pada awal janin. klau xmkn pun, atleast dh tahu pregnant tu kena makan dah. kenapa tak makan?

Sepatutnya dari awal makan dah siss. Kenapa tak makan. Bahaya untuk baby tauuu. Pergi lah beli yang biasa punya pun okay sangat dahhh. Satu strip singgit tu