Cecair jernih dari faraj trimester 1 (plag mucus)

Mesti mommies trimester 1 akan rasa cecair jernih dari faraj kan? Itu normal. Namanya plag mucus. Plag mucus ada seawal 4 minggu sampai abis trimester 1 and akan muncul semula saat nak beranak nanti. Fungsinya untuk melindungi cervix dari bakteria jahat dan infection. Plag mucus ni jernih, cair mcm telur putih tu (watery) dan tak gatal. Kalau plag mucus ni datang pada awal 3rd trimester maksudnye nak beranak awal.

7 Balas

Masa anak first tak perasan discharge nie. Peknen anak kedua nie cam pelik, manjang pakai panties tu basah nak kata peluh takkan la peluh, bau nya macam suami punya air mani jernih colourless watery gitu peknen kedua nie baru perasan benda nie 🤣 normal rupanya, semalam buat buku pink ada tny nurse juga, katanya normal janji tak gatal normal latuh huu

Tq for ur sharing. Masa preggy haritu risau jugak sbb ada keluar lendir😅 Alhamdulillah x pakai any product utk cucian wanita

Saya pun mcm tu. Ada rasa benda keluar. Tgk panti liner, bersih je. Rupanya cecairnya jernih :D

TQ share info 😍 1st time pregnent...oh Kira iaNya normal la ya ..saya baru 6week

tq info sis..sye dah 5 minggu..pun da kluar sikit2..

kalau sy 4weeks dah keluar cecair ni normal ke sis 😅🥹

2y ago

saya pun sama keluar cecair ni ...oh Kira normal la yer ...1st time pregnent ...now 6 week dah

saya 6 week dh kluar sis