jaga anak 1 bulan lebih , nak tips urus rumah tangga

mcm mne ye, nak still jlnkan tanggungjawab as isteri ,anak saya fully bf...ade org bleh jagakann bile sye bt keje.. tp die jenis cpt terjaga kalau ngan org lain..30 minit plg lama die bleh tido ngan org lain. sye plak bnyk keje nk bt . masak,basuh baju,sidai baju,lipat baju..

5 Balas

Klu sy cth klu baby tdur 30min sy cuba siapkn mna yg mampu dlu dlm masa tu, bila dia terjaga just tdurkn balik.. lpas tdurkn balik bru sambung lg kerja rumah.. bila ada baby ni mmg drag sikit la utk siapkn kerja rumah.. trutama masak, biasa prepare bahan mentah pn kena buat waktu lain..kdg msa tgh masak baby ngs sy trpksa tutup telinga kjp tp bergantung dgn keadaan juga.. jgn expect utk siapkn kerja rumah mcm dlu ja, expect yg kerja rumah akan drag masa kdg lpas 1-2hari bru siap lbih2 lg bab urus baju

buat mana yg mampu. tak mampu, biarkan..esok masih ada. contoh lipat baju, blh buat 2 hari sekali. mop rumah seminggu sekali. begitulah hidup belum ada anak dgn ada anak sgt berbeza, do not put high expectations yg kita mampu buat semua kerja. pasangan yg paham takkan cakap banyak..sbb dia sendiri tak mampu nak buat mcmtu

sama baby saya mmg tk bole jauh sbb dia jenis mengempeng dgn puting saya. Tidur pun nk kat tangan je tkleh letak bawah orng lain dukung dia nangis sbb nk puting. Penyelesaian dia saya bagi buai alhamdulillah lama dia tidur dalam 2 jam banyak kerja saya boleh selesaikan.

1mo ago

Sama laa terpaksa pakai buai 😌

saya pun buat keje rmh sendiri sis tkde org tolong time anak tidur cpt2 buat keje and minta tolong suami jagakan skjp time tgh buat keje rmh sbb suami keje mlm dia boleh tolong jagakan

Bedung anak sis, saya bedung anak pastu dia lena kemain lama. Kalau tak bedung orang jalan pon dia terkjut pastu taknk tdo