Tips taknak bagi anak confius nipple

Masa saya berpantang dulu saya bagi anak minum botol dlm sebulan lebih tetibe dia dh boleh df sebelom ni dia confius nipple. Then lepas dia dh boleh df saya tak bgi dah botol risau confius nipple sekali lagi. Pastu hari tu ada la sekali je saya bagi botol sebab keluar malam tu langsung dia taknak dah df terus nipple confius. Pastu saya pujuk balik df nasib dia boleh balik. Pastu sejak tu saya tak berani dah nak bgi botol😭 tapi saya dh nak start kerja dh bulan depan. Mcm mana erk nk buat sebab saya kalau boleh siang hari bagi botol malam saya nak df. Mcm mana nak buat taknak bagi anak confius. saya risau la😭😭 tolong ajar mcm mana mommy sekalian boleh buat anak df dan botol dlm masa yang sama. #seriusnanya #bantusharing #firstmom #pleasehelp

2 Balas

Anak saya pun macam tu, sy pam susu letak dlm botol memula sebab dia tak pandai direct. Lepas sebulan lebih baru mau tu pun memula mmg dia ngis2 bila paksa tetiba mau pulak. Tapi sy ajar dia siang sy bagi botol tapi kadang sehari tu sekali atau 2 kali. Malam memang sy bagi direct. Tapi Alhamdulillah dia mau lagi setakat ni dah 2 bulan setengah dah umur dia. Sy rasa kena tengok puting botol awak pakai tu, better cari yg macam puting kita skg kan banyak sy pakai brand tomee tipee tu. Tapi kadang bila bagi botol pun anak sy dia macam tak pandai isap tapi sy selalu buat rangsang tu mean sy main2kn kat mulut & lidah dia dulu baru dia isap. Macam kita nak rangsang anak bgi direct tu macam tu laa

Saya dulu bagi botol hagen. Saya risau kalau dia dh minum botol taknak direct dah sebab botol lagi laju susu keluar