37 minggu 5hari

Malam tadi saya susah tidur sebab rasa sakit contraction dan perut mengeras tapi tak pasti sama ada contraction palsu atau real contraction. Sakit berterusan sampai ke pagi ni. Rasa macam membuang pon ada. Dan hari ni dua kali saya membuang tapi tak cirit. Pagi tadi check up di kk bagitahu nurse. Nurse suruh saya pergi ke hospital. Tapi belum ada tanda2 lain mcm pecah air ketuban atau keluar darah. And sy rasa perut sy mcm dah okay dari malam tadi cuma mengeras je. Memang sy kena pergi ke? Ada possibility bersalin harini ke? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

5 Balas

Awak, saya sama macam awak. KK refer saya ke hospital terus. Sampai hospital tak sampai 20 minit saya kena masuk labor room dah emergency czer sebab baby dah lemah and jantung pun dah stop stop, nadi kejap ada kejap takde. Contraction ni ada banyak jenis, macam saya, saya ingat saya sakit perut masuk angin sebab langsung tak rasa macam Braxton Hicks ke apa. Pinggang langsung tak sakit. Cuma sakit perut belah kiri. Semalaman tak boleh tidur, pagi tu kebetulan ada check up kat KK. Saya langsung tak ada tanda nak bersalin. Bukaan pun 1cm je. Kalau nurse minta pegi hospital, tolong la pegi. Macam saya nasib baik saya terus pegi. Kalau tak, nauzubillahminzalik. Saya boleh terlambat nak selamatkan anak saya.

real contraction makin besar bukaan makin sakit awak. xboleh nk control. dan sakit tu makin rasa 5-10minit. boleh track contraction awak. kalau hilang tu bukan real lagi. xperlu tunggu semua tanda turun. kalau ada slh stu tanda dh boleh p hospital. mcm sy trun lendir drh dulu. esok tu bru sakit contraction. pergi hospital 4cm. air ketuban doctor tlg pecah kan. sbb doctor kata baru selapis yg pecah

real contraction xkan hilang. akn jadi makin kerap sakit kalau ade hilang2 tu bukan real contraction. contraction boleh jadi walaupun xde tanda lain. mcm sye contraction dulu , dh 6jam bru keluar lendir darah.

sy xde turun tanda.. 37w 1d gi klinik sb skt perut.. klinik check laluan dh buka.. refer trs hosp.. 3cm dh laluan.. trs warded.. 2.15 msk labour 3.11 bersalin.. turun tanda lgsg xde.. cuma skt perut bsa je

Contraction ni dia sakit menangkap dekat pinggang terus. Makin kerap dan kerap sampai tido pon tk boleh.