Hai saya nak tanya, ada tak ibu² yang mengandung ada masalah obesiti dan darah tinggi?

Macam mana cara nak kawal permakanan? Saya baru 18 minggu. #firstbaby #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

Saya pun dikira obese 🫣 trimester pertama saya mmg tak ada selera, makan muntah. Tp paksa juga kesian baby tak dpt nutrients nak membesar. Bila dah biasa perut sentiasa kosong, 2nd trimester boleh adapt makan cukup2, supaya tak rasa bloated. Saya selalu kalau sblm pregnant, nak ambil tekanan darah kena tahan nafas waktu cuff tgh pump sampai habis pump, selalunya bacaan akan normal. First buka buku hari tu, saya agak anxious, tak boleh kawal pernafasan, jantung laju, tekanan darah repeat 4 kali 😅 Subsequent appointment, berjaya kawal pernafasan waktu check BP, BP pun normal jadi nya. Konklusinya, bertenang.

9mo ago

tq sis respond..saya akan cuba bertenang 😄

Saya obes😅 saya kurgkan ambil minuman manis , kalau tringin sangat saya blend buah buat air, makan pulak suku2 separuh, makan sikit tapi kerap, kurangkan nasi lebih kan sayur dn lauk, kalau tringin kek , coklat , ais krm bnda manis2 makan sikit ja , makan sekadar lepaskn rsa tringin, berat turun 2 kg, tapi tak jejas berat baby

sy dlm kategori overweight and ade drh tinggi time pregnant 🤣 sy pon tk bole nak kawal pemakanan. tp kalau manis n makanan yg masin tu sy cuba elakkan. dan lg 1, jgn byk fikir . byk fikir pon slh 1 punca drh tinggi hewhew

9mo ago

Setuju..bila risau auto byk berfikir tu darah naik..btw tq sis share pengalaman.

sy overweight, alahan truk tp berat naik.. mkn x byk pun, xtau ape mslh.. nurse pun srh kawal berat, tp makan mmg dh kurang dh.. nasi pun kurang sbb smua benda x lalu..