naik ruam leher dan muka

maaf nak tanya baby 9bulan boleh kena eczema ka yaa? .sebelum ni dia ok jaa tapi sejak dua menjak ni tiba2 naik merah2 kat leher lepastu naik ke muka .dah 2minggu mcm ni .kesian anak saya#bantusharing #firstmom

1 Balas

Hi momy. Dah jumpa dr utk pemeriksaan? Eczema kena dr yang diagnosed kan. Terdapat pelbagai variasi penyakit kulit. Pattern ruam yg naik mungkin bagi kita nampak sama tapi sebenarnya tak. Kalau cuba puan stop pakaikan sabun mandi. Pastikan badan sentiasa kering dari peluh. Kalau anak saya, saya selalu sapu drapolene kat leher & taburkan bedak aiken utk elak melekit & berpeluh makin teruk ruam. Alhamdulillah menjadi. + sebelum tu saya ada jumpa dr utk pastikan ruam tu bukan eczema. & ia hanya ruam sbb cuaca panas kerap berpeluh kawasan yang berlipat takdapat udara