Ciri ciri anak autisme apa ye

Maaf kalau saya hendak bertanya, apa ye tanda2 anak kita ni autisme? Saya jadi overthinking sbb anak buat saya lahir sama bulan dgn anak saya, baby girl dia kebih active dri anak saya baby boy.. anak saya baby boy kerap tidur jarang ragam.. nak dia active tu take time, tgk anak buah baby girl more active tapi lebih ragam nya nangis kuat.. kadang baby pun org sekeliling banding kan.. boleh saya tahu? #ingintahu

1 Balas

tbh ibu, first and foremost, pls enjoy your own baby development. do not compare..itu silap yg utama. every bby has its own development, hatta adik beradik dia pun. takkan sama milestone mereka. bby baru 3 bulan, is it? its totally normal if dia byk tidur..its good for their brain development and growth. tk banyak ragam...satu anugerah. mudah ibu ayah nak handle. yg penting motor skill kena asah, ibu ayah kena main peranan. autism ni bukan boleh self diagnose, it will be based on doctor evaluation when the toddler reaches 18mths - 24mths @ 1y6m - 2y. put aside negative thinking, kalau rasa ragu2, buat research, masa checkup blh tanya nurse direct. chin up, enjoy your parenting journey.