Mucus Plug

Maaf gambar agak disturbing. Sy nak tanya kalau keluar tanda macam ni adakah ini mucus plug? Saya first time alami ni. Sepanjang pregnant mmg tk pernah keluar discharge apa apa, keputihan pun takde. Tapi semalam ada keluar mcm ni. Adakah ini mucus plug? #pleasehelp #bantusharing

Mucus Plug
11 Balas

mucus plug lendir darah. ni takde warna merah or pink mcm tu. tak mcm mucus plug lebih pada keputihan berlebihan

7mo ago

maaf sis, saya betulkan sikit ya. mucus = lendir. jadi, mucus plug adalah lendir yang menghalang sebarang bacteria ke apa daripada masuk ke rahim. ada juga sesetengah doc akan panggil mucus plug ni sebagai show. cara nak bezakan keputihan dan show ni, show atau mucus plug texturenya lebih berjeli dan likat dibandingkan keputihan yang biasanya lebih cair. kalau bercampur darah, dipanggil bloody show

sama, saya dah 39 minggu. Semalam ada keluar tp sikit je. Tanda2 nak bersalin ke tu??

7mo ago

Org kata ni salah satu tanda nak bersalin juga

Sis preg dah berape week ye? Sebab saya pon ada keluar tanda ni. Btw saya dah 37w

7mo ago

sama dgn saya 37w skrg. dah beberapa hari ada tanda ni kt panties. tiap kali nak solat tukar panties. tp tkda rasa sakit ke apa2, tanda2 nak bersalin pun xda lagi. hmm kenapa ya? jgn lah gbs sudah

ini keputihan sis... mucus plug selalu nya berketul dan liat tak pecah

Ya, tanda.. tunggu sakit kerap/ darah/ketuban keluar, baru pergi

skg susah mahu jg ada tanda kuat sakit perut ka baru p hospital

sy 36week5day dah keluar tanda nie dah ada bukaan 2cm

7mo ago

Sis rasa sakit tk masa keluar tanda ni? Sy nk g hosp tp org duk cakap tunggu rasa sakit baru g hosp.

Saya pun ada tpi tk rasa sakit . Sy 39w 4d .

7mo ago

Jalan itik ke

Tunggu sakit @ keluar darah bru pegi

Ni kputihan