38w4d Apa nak buat ?

Last time pergi hospital .. sebab rasa macam contraction selama 20 minit kerap kena dalam 10 minit tu 3 kali.. tapi tanda takde.. sekali sampai hospital .. check je dengan mesin .. mesin tunjuk takde contraction.. seluk pun takde bukaan.. then kali kedua kena.. tanda takde jugak.. selama 1 jam setiap 10 minit kena 3 kali .. ingat nak pergi klinik.. tapi that time klinik tutup.. so terus gerak hospital.. pun perkara sama berlaku.. mesin tak dapat detect .. seluk pun tak de bukaan.. apa berlaku sebenarnya ? Takkan nak kata sakit perut pulak ? Sakit sangat masa tu.. betul betul rasa macam senggugut . Nak kena pergi hospital bila sebenarnya ? Ada darah dengan ketumban pecah je ke ? #firstmom #firstbaby

9 Balas

Sy first baby.. bese kalau doc ckp 1st baby bese lambat lg jgn percaye.. sis kne percye dkt bdn sis je.. Sy bersalin 38weeks 3hr 3hb 8 hrtu.. sy ase mcm nk terkencing sgt2.. mcm ade bnde menekan nk kencing plus dgn senggugut.. tp bile kencing xde kua pn..mule2 mcm 10minit dtg and hilang.. then sy saje nk track.. makin lame jd 5 minit.. (tp hr sebelum tu sy mmg ade bloodshow sb sy bt exercise to induce naturally.. then sy ade gak klinik tp balik dlu sb xde bukaan.. ) Then lepas contraction stiap 5 minit tu sy xsure nk g hospital ke x.. sy pn tanye pendapat kakak sy die ckp yg tu mmg real contraction n sy in labor.. sy pn g hospital.. bukaan 2 cm.. mase tu pkul 3 pm..so dh kene thn wad.. pkul 8pm bukaan 3cm.. pkul 12 mlm sy dh xleh duk diam sakit sgt.. check bukaan dh 5 cm masuk labor room pkul 1 pagi.. smbil tggu bukaan tu.. pkul 4lebih cmtu sy dh xthn ase nk meneran.. so selamat la bersalin normal pkul 4:44 pagi.. push dlm 10 minit cmtu Mcm sy ketumban doc yg pecahkan.. sy ase sis kne track contraction sis tu.. kalau sakit regular stiap 5 minit mmg real contraction.. bese sakit tu makin kuat.. kalau makin kuat bukaan sis pn akan cpt jgk..

Mungkin contraction palsu, sama macam saya 2 minggu / seminggu sebelum nk bersalin memang kerap rasa contraction palsu.. contraction palsu ni dia datang kadang2 je tak kerap macam bila nak bersalin . Tapi, kalau mommy risau better pergi check klinik yea 😊

saya bru blik dri hospital. Skrang 39 week. saya dtg sbb contraction dan keluar lendir. dkt lr seluk dpt 2 cm. bila dlm wad mntk seluk sbb tk tahan sakitnya blh dia kata tk ada bukaan. kau rasa. terus mntk balik sbb da mcm tk ad semangat nk bersalin

saya pun sama 38weeks4d.. dh ada rasa contrasion palsu tpi takda tanda nak bersalin lgi.. due lebih kurang seminggu je lgi harap tak overdue la huhu

normal tu. kalau real contraction akan sakit yg sampai tak tahan. akan semakin sakit dan semakin lama tempoh sakit tu.. kalau hilang tu bukan dia

sakit y berterusan wlau ubah posisi mmg x ilang tu mmg betul.klau on off n skejap tu false

Sy baru masuk 38w. Masa 37w misi sy dah 2x terangkan tanda² bersalin

Hospital mana sis? Saya pun dah 38w 5d tapi belum ada tanda..

Dr ckp apa? Kl

10mo ago

Sy haritu sakit mcm contraction rupanya amgin. Sebiji mcm nk beranak. Tp doc pelik bukan sakit ulu hati.. Sakit dia sampai sy mtk ubat tahan sakit. Balik mcm tu je..skrg baby gerak mcm biasa. 38w 3d