Klinik Kerajaan bila kita bagitahu sakit dia kata "benda biasa je tu"

Klinik kerajaan tadi saya pergi buat check up pregnancy lepas tu saya punya result negatif. then dia ckp mungkin kandungan awal lagi sbb baru sebulan so kena tunggu lgi sebulan. "in case perut tu cramp teruk lepas tu ada pendarahan yang teruk baru datang balik ke klinik" bila saya bgtahu psal cramp perut, demam, sakit kepala hidung tersumbat dia kata "apa kena mengena ye?" benda tu biasa saja dan takde apa apa effect" saya ni tak berduit tau suami saya pun gaji tak dpt lagi 🥲 7hb baru dpt. kalau saya mai klinik untuk buangkan masa saya, saya pun malas la. cuba la concern bila saya cerita psal saya sakit jugak#firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

5 Balas

i feel u sis. sabar sis. banyak berehat. saya pun pernah berada d tmpt sis. upt +ve pakai clear blue. 5 weeks pregnancy. cek pergi KK, doc x nampak lagi. follow up after 2 week, pun doc tak nampak. then saya minta doc yg seorg lagi scara kbetulan ada sebelah utk scan, sbb doc yg sblmnya scan tekan sakit. 2nd doc yg scan, x sampai 2 minit dh jumpa GSc. kdg² setiap doc skill bbeza, pngalaman bbeza. maybe sbb rasa malu, doc sblm jwab saya, clear blue x dpt detect yolk sac ye puan.... sbb saya bgtau yg clear blue menunjukkan saya dh 5 minggu masok 7 masa saya follow up. saya cuma mampu terdiam. kdg² pkataan yg kluar dr mulut, x mgambarkan etika dan professionalisme. x semua, tpi ada sstgh.

2y ago

itu lah sabar je lah 🙂 jenis semua kerja nak cepat gitu la jadinya 😒

saya buat upt test 2x.. rabu buat kabur skit, khamis buat terang dah double line.. saya nak pergi klinik pun jd takut sbb ada kawan situasi mcm sis ni lah.. and dia ada ckp juga klinik malas nak layan klu bru sebulan pregnant nih.. saya sekarang rasa demam, selesema, sakit pinggang, sakit kepala, perut kdg cramp dtg sakit kejap pastu hilang.. almost 1 week mcm tu sbb tu buat upt tu.. sekarang ni saya buat keputusan utk tggu 4 mggu lg.. sbb duit pun x byk asyik nak cek.. reda and tawakal semoga Allah lindungi kandungan yg saya sdg bawa ni.. takpelah saya sakit asalkan baby okay je..

2y ago

alright sis 🥰 sama sama

Sis byk2 kan berehat. Jgn fikir sgt. Yang boleh dirawat kite rawat. Inshaa Allah kalau mommy kuat, bby pon kuat. Doa yg baik2 saja. 2hari sblm sy tahu sy pregnant pon sy sakit2 kepala. Badan kite skrg tgh ada perubahan hormon. Mgkin berkait mgkin tidak. Dri pembacaan n penelitian biasanya mmg akn ada rasa cramp kt perut sbb rahim nk mengembang katanya. Selagi belum ada pendarahan. Semua dlm keadaan terkawal. Insha Allah. Ibu mengandung ni kkdg mudah sensitive.

2y ago

terima kasih sis nasihatnya 😍🥰❤️

sis tunggu after 2 week ya untuk test upt 🤗 kalau awal lagi, susah nak detect . kalau tak mau ke klinik, boleh test sendiri . saya beli upt dari shopee je . jenis strip, satu box 50pcs . rm belas² . kalau awal² pregnant, normal kalau rasa demam, pening . incase dah double line terang , boleh tunggu another 1 week untuk scan 🤗 kalaau kabur lagi double line tu, tu masih baru 🤗

2y ago

tu la doktor pun kata mcm tu "kandungan awal lgi sbb tu negatif x nampak" . ha ah betul la demam, pening, selsema sakit tekak sakit badan sakit sendi. pstu saya tak boleh nak diri lama balik rumah semua badan saya sakit 😭 terima kasih sis 🥰

Haritu bukan sis ckp sis pregnant ke, then bile gi klinik kerajaan upt jadi negatif semule ke mcm mne ?

2y ago

yup kalau check kt rumah positif sis bila gi klinik dia kata negatif sbb kandungan awal lagi