MONTHLY CHECK UP SWASTA OR GOV? KK OR KD?

Kawasan saya kalau check up biasa tu RM 35 je. Kalau include scan 2d + ubat² total around 100 atau kurang. Perlu ke scan 2d setiap month? Di KK tak buat pun 2d ni setiap month. Mommies prefere KK atau Swasta? Kalau bawah RM 100 monthly tu, macam okey sangat kan daripada beratur lama² semata² untuk free checkup by KK / KD. Apa pendapat mommies? #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp

2 Balas

my honest opinion. - scan xperlu kerap. schedule kk dh cover. just additional NT & detail scan kena pergi swasta. - for 1st time mom and high risk mom, go for kk. checkup complete as per requirement, nampak remeh klu misi marah berat naik, hb low, gdm...but its all for your own and baby safety. and if your kndungan got prblm, they will refer u immediately to specialist. - checkup swasta xde masalah cuma klu buku u tak complete mcm kk..u akn ada masalah bila bsalin dkt hospital gov. And another one, if kndungan u ada mslh, u still need to refer kk semula.

Mine dh buka dkt swasta. Ada package 9 bulan check up. Can installment also haha

5mo ago

KLINIK MYFAMILY (Johor Bahru area) byk je luar negeri also dh buat mcmni. Kena rajin search @FB