Single Mum

Kalau single mum tanpa nikah, kenapa kena refer JKM ya, saya risau lah :)#pleasehelp

4 Balas

berkenaan mitos JKM akan rampas bayi jika ibu tidak berkahwin. ITU TIDAK BENAR !!! JKM tidak zalim. Jika ibu tidak bernikah pihak JKM akan menjalankan tugas memastikan bayi yang dilahirkan akan mendapat jagaan yang terbaik. Jika si Ibu melahirkan berumur bawah 18 tahun, pihak hospital WAJIB memaklumkan kepada waris dan JKM. Ia bukan untuk menganiaya, tetapi bagi memastikan jagaan bayi yg bakal dilahirkan. Jika waris enggan bertanggungjawab keatas bayi, dan jika TIADA pihak lain yang mengakui akan bertanggungjawab, bayi akan diserah kepada pihak JKM. Jika IBU yang melahirkan mahu jaga sendiri anaknya, tiada sesiapa yang boleh menghalangnya. Segala mcm bantuan ada disediakan, hanya perlu mohon. Jika berusia lebih 18 tahun, pihak hospital kerajaan sahaja akan memaklumkan kepada waris dan JKM. Pihak hospital swasta terikat dengan patient-dr confidential. Mereka tak boleh dedahkan maklumat pesakit. SEBAB ITU ramai ibu ngandung luar nikah pilih bersalin di hsptl swasta jika ada keluarga angkat yang sudi bertanggungjawab menjaga anak. Walaupun begitu, TIDAK KIRA lahir di swasta atau kerajaan, proses ANAK ANGKAT WAJIB MELALUI pihak JKM bagi pemantauan dan JPN untuk pendaftaran. JANGAN AMBIL MUDAH. KESIAN ANAK TU NANTI.

Rsnya nk check adalah ibu mampu tanggung anak tu. Sbb kalau tak nikah, maknanya anak tu bkn tanggungjawab ayah dia kan..unless dia nk bertanggungjawab.

tula sis dgr kata lps bersalin ank tu diorg amik ltk kt umah ank yatim pastu mak pulak kne tahan kt pusat permulihan..

ahaha tak payah la pegi. umur awak berapa?

12mo ago

23, eh boleh eh macam tu?