Darah nifas atau darah haid

Kalau darah nifas dah nak habis (warna putih kekuningan) pada hari ke 36 berpantang, tapi tiba-tiba hari ke 38 darah merah kehitaman pula keluar sedangkan masa hari 36 dah nak habis. Darah merah hari ke 38 tu kira darah nifas atau darah haid? Kalau masih darah nifas, normal ke warna darah nifas warna merah kehitaman? #SeriusTanya #bantujawab

1 Balas

pada pengetahuan saya, kalau jarak 2 hari mcm tu masih darah nifas. kena suci dan jarak sekurang kurangnya 15hari baru dikira darah haid. kalau kurang dari 15hari, masih nifas. pasal warna saya taktau pulak. masa saya pantang dulu pun darah nifas saya pening2 lalat, kejap ada kejap takde. kadang darah pekat, kadang cair. ada sekali 12hari dah suci, tiba2 ada balik darah. kakak ipar saya kata tu masih nifas, tapi sbb saya dah lebih 60 hari pantang masa tu, saya kena solat jugak. itu pengetahuan saya la, kalau salah mintak betulkan.

3mo ago

okay faham. terima kasih respon 😇😇😇