history of gbs carrier

kalau anak ke2 dulu positif gbs ank ke3 ni akan positif jgk ke?🥺#ingintahu

2 Balas

Tak semestinya dikira positif. Doc hnya note history of gbs carrier shj. Unless jangkitan berulang. Sy 1st preg mmg ada gbs. 2nd baby doc hnya check baby, kalau clear.. Dia tak bg pun antibiotik kat baby. Jika kandungan kali ni puan keputihan teruk, doc akan check lagi smada gbs atau tak shj.

Yup. Once dah detect GBS. Next pregnancy doktor akan declare kita as GBS carrier.