Macam mana nak hilangkan perasan negetif

Kadang2 tengok video kat TikTok, rasa takut kalau denyutan baby tetiba takde ke apa. Sekarang Cuba Jaga seelok yang mungkin.Tolong suyaa positive kan diri kawan2. #firstmom

3 Balas

satu je cara saya..elak kn tgk video yg menakut2kan seperti itu. ya btl apa2 pun blh terjadi tetapi..elakkan lh video mcm tu smpi mempengaruhi minda kita.. tnpa anda sedari you put yourself stress untuk benda yg blm jadi dgn dri kamu. bila kita stress, hormon cortisol (hormon stress) pun naik.. stress pun blh effect pregnancy.. lebih baik bersandar dgn tawakal kepada Tuhan yg maha esa. banyakkn berdoa dlm apa yg awak buat, tiap langkah awak berjalan ke beraktiviti, makanan ke dlm keadaan selamat. Hanya DIA saja yg memegang nyawa apa yg hidup..apa pun dr kita, dri sendiri kna jaga diri, mkn sihat, rehat cukup, elak stress, elak kerisauan. adakalanya kalau heart beat xda pun bersebab..mungkin ada mslh organ.. pembentukan organ tak sempurna. drpd lahir tak normal... maka itu lh yg jadi..apa2 pun.. kena bergantung harapan dengan Allah. jgn pada tiktok. sbb lain org lain dugaan.. tak sama..

seeloknya jangan tengok vid mcmtu sis... memang akan mempengaruhi pemikiran negative kiter... yg penting, jaga kesihatan, pemakanan, tawakal kpd Allah yg Maha Pelindung dan yg mengurniakan zuriat ...

1y ago

okay baik sis... tengah kurang2kan negetif... thank you awaknya...

Banyakkan berdoa sis, kata yang baik2, fikir yang baik2. Allah dah rancang sebaiknya untuk kita. Kita jaga sebaik mungkin. 🫶🏻

1y ago

okay baik sis.. saya Cuba fikir Dan kata yang baik2... elakkan yang negetif.. thanks you awaknya