Prolonged Jaundice

#ingintahu #pleasehelp Baby sy skrg 1 bulan 19 hari. Kuning tk turun² lagi. Last check 12.0. Segala petua dh ikut tp tk turun jugak. Susu formula apa yg ok untk baby kuning ye? Pastu untk ibu yg menyusu ni kena terus pantang makanan ke?

9 Balas

Anak saya pun prolonged jaundice sis . alhamdulillah, harinih check 5.7 dah . usia anak saya 1bulan3 hari . Saya try mandi air herba cina, air teh, susu kambing, makan anggur hitam, sapu nahla balm . saya kerapkan susu 1 jam atau 2 jam sekali . harinih baru lega dh takpayah pergi kk lagi

1y ago

last check haritu 12. 19hb ni ambil drh lg. hrpnye turun bnyk laaa kuningnyaa

anak kerap susu tak? anak sy Alhamdulillah jaundice sekejap je. tp memang doctor pesan utk turunkan anak kena kerap menyusu. sejam sekali klau boleh. anak memang tidur je time jaundice kita kena kejut. sy bg anak lactogen pun turun juga jaundice moga dipermudahkan ya ibu 😄

1y ago

baby kerap menyusu sis.. skrg ni sy baru tukar susu ke lactogen. harapnyaaaa ada laaa turun kuningnyaa.

Cuba jemur pagi,,,,trus kerap bagi susu 2 jam skli jgn smpai skip,,nntik baby akan kerap membuang,sya pon hari ti tinggi boleh berjaya mcm ni,,,,4 kli je bolak blik kk Anak saya msa kuning minum susu dupro ngan susu badan,saya pulak minum air oren dengan sayur j

12mo ago

Jemur jgn lma sis dlm 5-10 menit je,,tpi trpulang

Cuba mandikan baby dengan air badak + bedak sejuk. Wt campuran pekat mcm nk tepek kt muka tu. Lps tu dap2 kt badan baby. Dah kering sikit baru bilas mandi dengan air suam. Sye buat kt anak sye alhamdulillah menjadi. Turun kuningnya..

1y ago

yg ni blh sy try nnti.. thanks sis

Saya pantang makan halia, lada hitam, kunyit. Nanti dah habis kuning baru makan. Baby mandikan dia dengan rebusan daun belimbing buluh. Boleh jugak pakaikan bedak sejuk campur air cap badak. Anak saya kuning 14 hari.

1y ago

Sama2

ibu menyusu kena pantang makanan kalau anak masih kuning. jgn mkn makanan berkunyit, black pepper, halia. kalau nak campur susu boleh try susu s26 or karihome.

try susu s26 kotak purple. anak saya kuning 200 turun jadi 120. tapi ad masa bagi susu badan jugak. pemakanan pon kena jaga.

1y ago

okay sis. ni sy try susu lactogen dulu. kalo tk ok, sy try susu yg sis cadangkan ni. terima kasih sis

Kadang ikut jenis darah tu sis, Darah jenis O biasanya cenderung utk prolonge jaundice :)

1y ago

ohhh yeke.. mmg mau smpai sebulan lebih ye? alahaiii

Sis blh cuba susu kambing karihome mix dgn susu bdn..Then susukan pda bby sis ☺️

1y ago

okay sis. ni sy try susu lactogen dlu sbb baru tukar susu haritu. kalo tk ok, sy try yg ni ye. terima kasih sis