Suspect syphilis tapi HIV NEGATIVE

Hi ibu².. sy dapat call dari hospital mengatakan sy suspect syphilis . Sy dan suami tak pernah berhubungan dgn org lain. sy terus call suami, dia terkejut dan dia sendiri ajak ke hospital nak check penyakit ni sama². suami kerja balik hari. tak pernah pjj. persoalan sy ada sesiapa yg ada pengalaman mcm ni tak? dan org yg call tu kata result darah belum keluar tapi mcm mana dorg boleh suspect kita syphilis? kenapa dan mcm mana boleh kena org tu cakap mungkin kmi berdua ada hubungan sexual dgn org lain tu je 😮‍💨 stress rasanya. sy memang tgh down sbb masa buku pink sy dapat tau yg sy ada ovarian cyst 6.4cm. selang seminggu dapat pula call pasal syphilis ni. #pleasehelp #bantusharing #advicepls #SecondPregnancy

2 Balas

hiv dgn syphilis lain. syphilis ni penyakit kelamin. and boleh rasa dkt bahagian kelamin kita. kalau bahagian kelamin xde mslh, mcm gatal2 ke naik bintik merah berair ke ape2 jela. kena inform dgn doctor masa checkup amek result. takut dorg tersalah patient.

1y ago

hai sis... mcm mne kptusan lps kol doctor?btul ke darah to u punyer ke salah org?

Jangan risau. Pergi ke mana2 pusat health screening (seperti BP Healthcare) dan buat TPPA test. Wife sy haritu time bukak buku pink VDRL positive. Tp untuk confirmation syphilis, kena buat TPPA dan TPPA kami negative

1y ago

Bahayanya salah result kt org awam. Boleh buat gaduhh ooo untuk sstgh org isu macam ni. Apapun Alhamdulillah….