Air ketuban kurang (oligohydramnios)

Hi ibu² semua. Sape kat sini ade masalah atau pengalaman air ketuban kurang semasa trimester kedua? Kandungan sy berusia 24minggu dan disahkan oligohydramnios. Sy nak tanya, selain dari minum air masak banyak², orang cakap makan buah tembikai kan? Takpe ke klu ibu preggy makan buah tembikai hari²? Ade pape effect tak? Sebab buah tembikai kan sejuk. Mohon bagi pandangan. Atau kalau ada tips lain pun boleh juga kalau nak share..terima kasih ibu² semua #ingintahu #firstbaby #bantusharing #seriusnanya

2 Balas

yg sah kan sis oligohydramnious ni doc ke sono?

9mo ago

First, sono yg sahkan. Then, dia suruh sy refer doctor kk esoknya sbb masa scan kt sono tu dah petang. Then, sy xpuas hati, sy scan kt private, tp private detect normal pulak. Sy pun xsure yg mana 1 report yg betul. Keesokkan hari nya, pergi jugak kk and doctor kk sahkan memang kurang air ketuban, then doctor kk refer sy ke doctor pakar. Jumpa doctor pakar pun sama, detect air ketuban kurang, around 3-4cm

sikit tu berapa cm?

9mo ago

Betul sis. Doctor sy pun cakap macam tu, 28week keatas baru diorang pantau betul². Skrg bby pun masih kecik lagi, cuma monitor jela seminggu sekali check air ketuban and 2 minggu sekali check bby. Cuma tu la, risau jugak takut sangkut gdm, minggu depan dah la kene minum air gula, huhuu