Baby susah berak

Hi ibu2 semua, maaf nk tanya pendapat.. baby sy 7bulan, sy perasan dia akan meragam & asik menangis. Mungkin sbb tk berak. Tiap hari sarapan pagi sy bgi puree buah, tengahari bubur nasi, petang buah & malam bubur nasi. Sy dah bagi buah naga tpi tk jalan juga.. ada tips lain? Hari2 kena membuang ke? #firstmom #seriusnanya

3 Balas

mcm anak saya fully bf , kadang mbuang hari2x, kadang selang sehari n dua kali sehari so ikut la. tapi tau bila dia kentut busuk, nges time tidur, nak merap mst nak berak esok tuh, so saya akan urut perut dia lepas mandi ,masa tidur.

Anak saya 7bulan. Dah makan. Seminggu tak membuang. Walaupun saya dah bagi puree buah . Last2 pergi klinik minta ubat cair najis. Kene masuk melalui bontot. Beberapa minit anak terus membuang. Banyak sangat.

Anak saya lepas makan avocado atau yogurt senang nak membuang. Cuba try. Anak saya 7 bulan juga. Yogurt biasanya saya campur sekali puri buah mcm mangga dan sprinkle sikit chia seeds (kalau ada).