Betulke Bayi berak warna hijau tanda baby terkejut ?

Hi, ibu2 sekalian, sye nak tanya, betul ke bayi berak warna hijau maksudnya bayi terkejut? sebab sye kene tegur dgn akak ipar, marah sbb biarkan bayi terkejut..and wrne najis ni tak elok sebenarnye tapi ape yg sye faham, najis wrne hijau sebab ade zat besi, kebetulan susu yg byi sye mnum memang ade zat besi..bayi sye campur susu bdan dan formula. #firstmom #firstbaby

1 Balas

Tak betul awak. Tiada kaitan 😊. Ya betul warna hijau disebabkan oleh kandungan zat besi dalam susu. Boleh refer poop chart ni. Setiap warna ada description di sebelah. 🤗 Soal terkejut tu ia disebabkan oleh moro reflex. Ianya normal dan fisiologi baby.

12mo ago

itular..first time sye dgr bnde2 ni..rupenye akak ipar sye dgn stu family percaya bnde2 cm ni..ktenye sains pun bgi thu berak hijau tk normal..heheh sye mengiyekan je lar..penat jgak layan komen2 bgini