Perancang Kehamilan

Ibu², saya 36w. Last checkup hari tu KK dah tanya nak guna perancang apa... I'm blur, saya bgtau tak survey lagi. Ye la, first mom kan. Terkejut KK tanya macam tu. Tapi xda pula diorang suggest or cerita tentang perancang yang sesuai. Boleh tak ibu² suggest / kongsi pengalaman guna perancang apa yang okey, ekonomi dan tak ganggu hormon sangat. Quick reading saya buat tengok macam ada yang ganggu hormon itu ini. Risau pula. Memang prosuder KK ke tanya perancang ni? Kalau jawab taknak, boleh ke? Perancang tu memang kena ambil di KK juga? Ada yang tahu kosnya? #SeriusTanya #firstmom

17 Balas

sy dpt pil perancang masa 1st checkup lepas bersalin je, pastu saya tk sambung ambil pil dh. now anak 2y alhamdulillah masih berjaya merancang sendiri

kk sye dlu dh hujung2 trim mmg tnye nk guna perancang apa, lps bersalin pun dorg tnye lgi. sye ckp je rancang sendiri. dorg pun dh xtnye lgi

Biasanya kk tnya dekat mummy yg high pregnancy risk… saya pakai depo je senang 3 bulan sekali tadah bontot cucuk… Mkn pill leceh ,

Kalau saya memang tak pernah ambik perancang..rancang sndri je..alhamdulillah semua anak beza 2 tahun dgn 3 tahun

sy ambil depo 3 tahun...last year stop,skang sedang planning utk pgnant semula.

ya memang prosedur KK akan tanya. saya just cakap merancang sendiri.

klu sy mkn pil noriday brtambah susu tk kacau berat badan