Baby 12hari : Ada caput

Hi ibu2, sapa ada pengalaman baby newborn ada caput macamni? Ada cara ke untuk hilangkan? Tanya doktor dia ckp benda ni akan hilang sendiri tp ambik masa lama. Saya risau pulak dlm masa sama jd sedih sbb ada benjol tu dekat kepala. #seriusnanya #ingintahu #firstmom #bantusharing

Baby 12hari : Ada caput
2 Balas

ni sebab masa lahir ke mcm mana? my baby kepala berlekuk masa lahir sebab lambat teran

7mo ago

hilang. haritu duk pangku dia dekat lengan pun berlekuk jgk dekat area dekat leher tu kan sampai nak cukur rambut pun tak boleh dekat bawah2 tu. now dah okay dah, cantik dah bentuk kepala dia. btw my son dah nak masuk 5 bulan. kepala baby kan lembut lagi. so dia senang nak kemek/senget situ sini bila ada pressure dan lama2. kerapkan tummy time. nanti dia dah pandai meniarap, pressure dekat kepala akan kurang banyaaakk dan kepala dia akan cantik semula. time dia masih baby ni, jangan letak dia di satu2 posisi tu terlalu lama. buat mengiring ke kiri kanan, terlentang. Sy google2 haritu kepala ni akan start keras by umur 1 tahun. so masih ada masa

Awak prolonged labor ke?

7mo ago

Saya tak ingat specific time. Rasanya sebelum 3 bulan.