Aktif atau berehat sepanjang hamil?

Hi ibu2. Nak tanya.. masa mengandung ni lebih baik aktif atau bykkan berehat saja? Ada org kata lebih baik aktif supaya bersalin nanti lebih mudah. Ada yg kata lebih baik berehat, dikhuatiri keselamatan kandungan terganggu. Sy kdg2 tu confused. Nak lebih aktif atau berehat saja. Sy nak yg terbaik utk sy dan bayi. Apa pendapat ibu2 semua? Share pls.

2 Balas

ikut condition bdn awk. kalau rasa ok je nak buat active overload, xde mslh. kalau penat, rehat. kalau ngantuk , tido. tpi masa pregnant akn selalu cpt letih + penat. mcm sye 1st trimester pilih utk rehat, kandungan still fragile + sye high risk mom with 2times misscarriage before this. msuk 2nd trimester bru buat kje rumah sikit2. mana yg larat, tpi still x angkat berat. kalau penat sye rehat. kalau ngantuk sye tdo.

kalau mcm saya sekarang 17week Sya pilih untuk banyakkn berehat sbb uri Sya dekat bawah jdi takut nak buat bnyk kerja... bergantung kepada keadaan badan sis Klau nak aktif boleh cuma had kn😊