Makanan pejal utk bayi 6 bulan

Hi ibu2. Bln depan anak saya masuk 6 bln dan dah blh makan. Saya nk tnya ada tak kt sini yg bg bayi bubur nasi yang nasi kita makan which is kita just blend and masukkan protein dan serat saja dlm tu? Sbb saya ada baca byk yg bg beras2 tertntu utk bayi makan. Dan ada jugak saya baca katanya bg nasi yg kita makan tu nnti jd sembelit. Ada tak ibu yg berpengelaman yg bg bubur nasi kita makan tu utk bayi. Mmg sembelit ke? Maaf saya ibu baru. Jd masih mencari ilmu utk anak.#firstbaby #firstmom #pleasehelp #ingintahu

3 Balas

kalau sya tu buat masa awal ni (6bulan ni) sya bgi dlu beras yg elok untuk bayi bila dh lama dlam 9bulan mcm tu bru bgi makan beras kita .. smntara prut dia nak biasa dgn maknn pejal xnak bgi trkjut..rsau juga kot sembelit smpai berdarah sbb penah jdi kt anak sedara.. sedih tgok .. tu yg start bgi dlu dgn nasi yg sesuai untuk baby bila dh lama bru nak bgi ikut beras kita yg sllu makan ni. itu style saya la hehe

Hi, sis. Apa2 jenis beras pun boleh 😊 Saya pakai 2 jenis. Beras sumo dengan beras yang kita pakai tu. Awak ada FB tak? Awak follow happybabyfoodmalaysia. Kat situ pun dah lengkap dengan info dan tips untuk pemakanan baby. 👍

8mo ago

Ye saya ada follow juga di fb. Tq sis for your response

Saya guna beras yang biasa makan tu syukur x juga sembelit baby sy.