Luka czer Bengkak

Hello ibu" semua , sya bersalin 10.12.2023 . Xda rzeki bersalin normal , emergency czer. Soalan sya adalah. Normal ka luka czer timbul dan kemerah merahan, tapi hnya stgah , stgah luka yg ke kiri x timbul dan xda kemrah merahan, hanya stgah luka sblah ke kanan yang berwarna merah dan rasa macam timbul (bengkak) sikit.. Hujung jahitan sblah knn pun mcm pedih , tgokbtul" smlm ada bocor sikit d ujung jhitan tu.. Mcm mna ya nak rawat luka saya ni? #firsttimeczer

3 Balas

Awak pergi hospital check takot ada jangkitan kuman. Saya pun mula kena hari tu nyaris tak kena bukak jahitan balik. Doc akan check atau scan Kalau ada cecair bisa dlm tu kena keluarkan segera. Mcm saya doc tekan2 dan keluar sendiri sampai kering. Sekarang saya masih doc monitor ada next checkup utk tahu keputusan Darah. hari tu swap air keluar di luka tu ada kuman.

try tekan luka hujung tu ada keluar air luka or nanab tak. klu air luka saja, blh cari ubt cuci luka dkt farmasi (dermacyn). klu keluar nanah pi klinik dlu bg dktr tgk.

9mo ago

bengkak tu kena rujuk dktr semula. sbb pnglmn sy, xsakit

Tak normal. Cuba pergi kk mintak nurse tengokkan