Susu badan stop/drop

Ibu ibu nak tanya anak saya dah 2bulan 2minggu tapi susu saya dah tak ada, sebab anak saya sebelum ni prolonged jaundice and saya start campur susu formula untuk bagi dia banyak minum sbb dari awal susu saya sikit sangat. Tapi bila dia dah biasa susu formula dia taknak dah bf and dia selalu mengamuk kalau bf. Nak tanya macam mana ya saya nak banyk kan susu saya? Ada ke ubat yg boleh banyak kan susu?#SeriusTanya #bantujawab #firstmom

1 Balas

dia bukan taknak bf, dia dh nipple confused. patutnya masa ank prolong jaundice, bf tetap mcm biasa, jgn stop. bila stop mmg bby lebih prefer pd bottle sbb flow susu laju. meanwhile bf ni kena kerap bg baru flow laju. klu nk bg susu bdn ada semula, mmg kena bg bby bf. buat oral stimulation, skin to skin..mmg ambil masa. hisapan bby tu akn create supply and demand. awk blh cari LC kt area awk utk bantu bab ni